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Interpretation 

1 In this Order, 

(a) “apprentice” means a person who is an apprentice in the trade; 

(b) “apprenticeship program” means apprenticeship program as defined under the Apprenticeship 
and Industry Training Act; 

(c) “existing apprentice” means a person who immediately before May 1, 2018 was an 
apprentice in the trade; 

(d) “hours of on the job training” means hours of on the job training prescribed in the trade 
Regulation that an apprentice must acquire in an apprenticeship program in the trade;  

(e) “new apprenticeship program” means an apprenticeship program under the  trade 
Regulation as it exists after May 1, 2018; 

(f) “on the job training” means on the job training as defined in the Apprenticeship Program 
Regulation (AR 258/2000);  

(g) “previous apprenticeship program” means an apprenticeship program under the trade 
Regulation as it existed before May 1, 2018; 

(h) “previous hours of on the job training” means hours of on the job training prescribed in the 
trade Regulation as it existed before May 1, 2018 that an apprentice must acquire in each 
period of an apprenticeship program in the trade;  

(i) “technical training” means technical training as defined in the Apprenticeship Program 

Regulation (AR 258/2000); 

(j) “trade” means the occupation of steamfitter-pipefitter that is designated as a 

compulsory trade pursuant to the Apprenticeship and Industry Training Act; 

(k) “trade Regulation” means the Steamfitter-Pipefitter Trade Regulation (AR 305/2000). 

Existing apprentices – requirement to enter into the new apprenticeship program  

2 An existing apprentice must, subject to this Order, enter into the new apprenticeship program on May 1, 

2018. Placement in the specific new apprenticeship program period of training will match the previous 

apprenticeship program period placement. 
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Existing apprentices registered in technical training  

3 An existing apprentice who, on May 1, 2018, is registered in first, 2nd or 3rd period technical training 

will be allowed up to August 1, 2018 to successfully complete first, 2nd or 3rd period technical training, 

as applicable, based on the previous apprenticeship program.  

[Board Order 5/2018] 

Existing 2nd and 3rd period apprentices – transition period until December 31, 2024 

4(1) Notwithstanding section 2 and subject to this Order: 

 (2) An existing apprentice who, before August 31, 2018, has successfully completed the technical 

training requirements for the 2nd period in the previous apprenticeship program will be allowed to 

complete their apprenticeship based on the previous hours of on the job training and be granted a trade 

certificate in the trade provided the apprentice: 

(a)  successfully completes the technical training requirements for the 3rd and 4th periods of the 

new apprenticeship program, 

(b)  completes the required previous hours of on the job training, and 

(c)  completes all the remaining requirements of the apprentice’s previous apprenticeship program 

by December 31, 2024. 

(3) An existing apprentice who, before December 31, 2018, has successfully completed the technical 

training requirements for the 3rd period of the previous apprenticeship program will be allowed to 

complete their apprenticeship based on the previous hours of on the job training and be granted a 

trade certificate in the trade provided the apprentice 

(a) completes the required previous hours of on the job training, and 

(b)  completes all the remaining requirements of the apprentice’s previous apprenticeship program 

by December 31, 2024. 

(4) For greater certainty the previous hours of on the job training that an existing apprentice must 

acquire in the first, 2nd or 3rd period of an apprenticeship program in the trade, as applicable are: 

(a) in the first period, an existing apprentice must acquire not less than 1500 hours of on the job 
training,  

(b)  in the 2nd period, an existing apprentice must acquire not less than 1500 hours of on the job 
training, 

(c) in the 3rd period, an existing apprentice must acquire not less than 1500 hours of on the job 
training. 

[Board Order 5/2018] 

Credit for existing 1st, 2nd, and 3rd period apprentices  

5(1) An existing apprentice who, before May 1, 2018, has successfully completed the first, 2nd, or 3rd 

periods of apprenticeship in the previous apprenticeship program is to be given credit for having 

successfully completed the first, 2nd or 3rd periods of apprenticeship, as applicable, of the new 

apprenticeship program.  

(2) An existing apprentice who, before May 1, 2018, has not successfully completed the first, 2nd or 3rd 

periods of apprenticeship is to be given credit for the technical training the apprentice has successfully 

completed and the hours of on the job training the apprentice has acquired in the apprentice’s previous 

apprenticeship program.  
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(3) Subject to credit being granted under subsections (1) and (2), an existing apprentice must successfully 

complete the requirements of the new apprenticeship program in order to be granted a trade certificate in 

the trade. 

Credit for on the job training  

6  In granting credit for hours of on the job training for the purposes of this Order, the credit granted may 

be a lesser amount if the Executive Director is of the opinion that the lesser amount properly reflects the 

actual amount of hours of on the job training that the existing apprentice had acquired in the trade. 

Existing trade certificates 

7  A trade certificate granted in the trade before May 1, 2018 is equivalent to a trade certificate granted in 

the trade on or after May 1, 2018. 

Coming into force 

8  This Order comes into force on May 1, 2018. 


