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Interpretation 1  In this Order, 

   (a) “apprentice” means a person who is an apprentice in the steamfitter-

pipefitter trade; 

   (b) “certified journeyman” means a certified journeyman as defined in the 

Apprenticeship Program Regulation; 

   (c) “existing apprentice” means a person who immediately before July 1st, 

2008 was an apprentice in the previous apprenticeship program; 

   (d) “new apprenticeship program” means an apprenticeship program under the 

trade Regulation as it exists after July 1st, 2008; 

   (e) “previous apprenticeship program” means an apprenticeship program 

under the trade Regulation as it existed before July 1, 2008; 

   (f) “technical training” means technical training as defined in the 

Apprenticeship Program Regulation; 

   (g) “trade” means the occupation of steamfitter-pipefitter that is designated as 

a compulsory certification trade pursuant to the Apprenticeship and 

Industry Training Act; 

   (h) “trade Regulation” means the Steamfitter-Pipefitter Trade Regulation (AR 

305/2000). 
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Part 1 

Existing Apprentices 

Credit for existing 

1st and 2nd period 

apprentices 

2 (1) An existing apprentice who, before July 1, 2008, has successfully completed 

the first or 2nd periods of apprenticeship in the previous apprenticeship 

program is to be given credit for having successfully completed the first or 2nd 

periods of apprenticeship, if applicable, of the new apprenticeship program. 

  (2) An existing apprentice who, before July 1, 2008, had not completed the first or 

2nd periods of apprenticeship is to be given credit for the technical training the 

apprentice had successfully completed and the hours of on the job training the 

apprentice had acquired in the apprentice’s previous apprenticeship program. 

  (3) Subject to credit being granted under subsections (1) and (2), an existing 

apprentice must successfully completed the requirements of the new 

apprenticeship program in order to be granted a trade certificate in the trade. 

Credit for 3rd 

period 

apprentices; 

technical 

training not 

completed as of 

July 1, 2008 

3 An existing apprentice who, before July 1, 2008, has not completed the required 

technical training for the 3rd period in the previous apprenticeship program 

   (a) is to be given credit for the hours of on the job training the apprentice has 

acquired in the apprentice’s previous apprenticeship program, and 

   (b) must successfully completed the remaining requirements of the new 

apprenticeship program in order to be granted a trade certificate in the trade. 

Requirement to 

completed 3rd 

period of new 

apprenticeship 

program  

4 (1) An existing apprentice who, before July 1, 2008, has completed the technical 

training required for the 3rd period in the previous apprenticeship program. 

   (a) is to be given credit for the hours of on the job training the apprentice has 

acquired in the apprentice’s previous apprenticeship program, and 

   (b) must successfully complete either 

    (i) the technical training required for the 3rd period in the new 

apprenticeship program, and 

    (ii) during the 2008-09 academic year only, the technical training 

required for the 4th period in the previous apprenticeship program 

   in order to be granted a trade certificate in the trade. 
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Part 2 

General Provisions 

Credit for on the 

job training 
5 In granting credit for on the job training for the purposes of this Order, the credit 

granted may be a lesser amount if the Executive Director is of the opinion that the 

lesser amount properly reflects the actual amount of on the job training that the 

existing apprentice had acquired in the trade. 

Existing trade 

certificates 
6  A trade certificate granted in the trade before July 1, 2008 is equivalent to a trade 

certificate granted in the trade on or after July 1, 2008. 

Coming into 

force 
7 This Order comes into force on July 1st, 2008. 
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