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A P P E N D I X 
 

Apprenticeship and Industry Training Act 

BOILERMAKER TRADE 
CERTIFICATE AND CREDITS ORDER 

 
 

Interpretation  

1 In this Order, 

(a) “apprentice” means a person who is an apprentice in the  

trade; 

(b) “existing apprentice” means a person who immediately 

before June 1, 2009 was an apprentice in the previous 

apprenticeship program;  

(c) “new apprenticeship program” means an apprenticeship 

program under the trade Regulation as it exists after June 1, 

2009; 

(d) “new first period examination” means the examination based 

on the revised course outline for the first period of technical 

training in the new apprenticeship program; 

(e) “new second period examination” means the examination 

based on the revised course outline for the second period of 

technical training in the new apprenticeship program; 

(f) “previous apprenticeship program” means an apprenticeship 

program under the trade Regulation as it existed before June 

1, 2009; 

(g) “technical training” means technical training as defined in 

the Apprenticeship Program Regulation; 

(h) “trade” means the occupation of boilermaker that is 

designated as a compulsory certification trade pursuant to 

the Apprenticeship and Industry Training Act; 

(i) “trade Regulation” means the Boilermaker Trade Regulation 

(AR 264/2000). 
 

Existing apprentices - completion of previous apprenticeship program 

2  An existing apprentice who, before June 1, 2009, has successfully 

completed the technical training in the first and 2nd periods of 

apprenticeship in the previous apprenticeship program may, in the 2009-

2010 school year only, attend the 3rd period of technical training in the 

previous apprenticeship program, and complete the requirements of the 
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previous apprenticeship program.   

 
Existing apprentices - requirement to complete the new apprenticeship 
program 

3 An existing apprentice who does not complete the previous 

apprenticeship program under section 2 must enter into and successfully 

complete the requirements of the new apprenticeship program.  
 
Existing apprentices - technical training requirements 

4(1) An existing apprentice who, before June 1, 2009, has successfully 

completed the twelve weeks of technical training in the first period of 

apprenticeship in the previous apprenticeship program is to be given 

credit for completing the first period of technical training in the new 

apprenticeship program and is eligible to attend the 2nd period of 

technical training in the new apprenticeship program. 

(2) An existing apprentice who, before June 1, 2009, has successfully 

completed the technical training in the first and 2nd periods of 

apprenticeship in the previous weeks in the previous apprenticeship is to 

be given credit for completing the first and 2nd periods of technical 

training in the new apprenticeship program and is eligible to attend the 

3rd period of technical training in the new apprenticeship program. 

(3) An existing apprentice who, before June 1, 2009, has not 

successfully completed the twelve weeks of technical training in the first 

period of apprenticeship in the previous apprenticeship must, subject to 

this Order, complete the first period of technical training in the new 

apprenticeship program. 

(4) An existing apprentice who, before June 1, 2009, has not 

successfully completed the technical training in the 2nd period of 

apprenticeship in the previous apprenticeship must, subject to this Order, 

complete the 2nd period of technical training in the new apprenticeship 

program. 

 
Credit for existing apprentices 

5 Notwithstanding section 4, an existing apprentice who, before 

June 1, 2009, 

 (a) has successfully completed 

  (i) the first six weeks of technical training in 

the previous of apprenticeship program, and 

  (ii) the new first period examination 

  is to be given credit for completing the first 

period of technical training in the new 

apprenticeship program and is eligible to attend 

the 2nd period of technical training in the new 
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apprenticeship program. 

 (b) has successfully completed 

  (i) the twelve weeks of technical training in the 

first period of apprenticeship in the previous 

apprenticeship program, and 

  (ii) the new 2nd period examination 

  is to be given credit for completing the first and 

2nd periods of technical training in the new 

apprenticeship program and is eligible to attend 

the 3rd period of technical training in the new 

apprenticeship program. 

 
Credit for on the job training 

6(1) Existing apprentices are to be granted credit for the on the job 

training they had acquired before June 1, 2009. 

(2) In granting credit for on the job training, the credit granted may be 

a lesser amount if the Executive Director is of the opinion that the lesser 

amount properly reflects the actual amount of on the job training that the 

existing apprentice had acquired in the trade. 

 
Requirements to be granted a trade certificate 

7 Subject to credit being granted under this Order, an existing 

apprentice, except one who does not complete the previous 

apprenticeship program under section 2, must successfully complete the 

requirements of the new apprenticeship program in the trade in order to 

be granted a trade certificate in the trade. 

 
Existing trade certificates 

8 A trade certificate granted in the trade before June 1, 2009 is 

equivalent to a trade certificate granted in the trade on or after June 1, 

2009. 

 
Coming into force 

9 This Order comes into force on June 1, 2009. 


